Välkomna till Fotouniversitetet.se

Fotouniversitetet_1

Fotouniversitetet

En ny mötesplats

Det har varit en lång men rolig resa. Idén till den här siten kom för över ett år sedan i en solstol på Koh Lanta, Thailand. Hur man skulle kunna lära ut fotografi på ett bra sätt än det som fanns tillgängligt var startgnistan till det som idag är Fotouniversitetet. Idag finns det ett antal siter med olika inriktningar men vi anser att det fattas en mötesplats där bilder är central men även där kunskap kan inhämtas gratis. Det finns idag en uppsjö instruktionsfilmer som är gratis på Youtube men de flesta på Svenska håller oftast inte måttet, de är dåligt producerade och inte speciellt inspirerande. Det finns fotokurser som ges online till en kostnad eller fotografer som producerar DVD kurser som man kan köpa eller ladda ner. Vår idé är att förmedla kunskap genom rörlig media och det är två saker som skiljer Fotouniversitetet från alla andra.

Fotokurs hos Fotouniversitetet är gratis

Fotouniversitetet tar inte betalt för den kunskap vi förmedlar. Vi uppmanar alla att dela med sig av sin kunskap så mycket det går och vi vill föregå med gott exempel. Att starta och driva den här sidan kostar tid och pengar. Att producera instruktionsfilmerna tar mycket tid i anspråk. Men vi är övertygade att det finns ett stort behov av en sida av den här typen och jag hoppas att den blir populär och ni som besöker den vill vara med att utveckla siten.

Korta instruktionsfilmer där vi lär ut fotografi

Det andra som skiljer oss från de flesta andra är att här hittar du korta men innehållsrika filmer som står på egna ben. Det vill säga du kan komponera en egen kurs genom att välja filmer efter tycke och smak men även kunskapsnivå.

Att på svenska producera kostnadsfria instruktionsfilmer för stillbild tycker vi en kanonidé. Tanken från början var att göra filmerna korta men fullmatade med information. Till skillnad mot långa DVD kurser kan du här titta på de avsnitt som verkar mest intressanta och relevanta för dig som besökare. När du lärt dig mer kan du komma tillbaka och bygga på din kunskap. Vi på Fotouniversitetet vill gärna få feed back på vad ni vill se och hur  filmerna kan göras bättre, så kommentera gärna!

MiniDocs

Om tid och möjlighet finns kommer vi även att producera kortare Mini-Docs om fotografer. Även modeller, bildchefer och annat löst folk som arbetar med bilder kommer att presenteras med en film. Tanken är att inspirera och sprida kunskap.

Bilder, blogg, tester och events

De andra avdelningarna på siten är bilder, blogg, tester och events.

Bildgalleri

Under bildgalleriet kommer bildserier publiceras och ibland med ett medföljande blogginlägg. Vi ser gärna att vi får publicera bilder från er läsare också! Har ni arbetat med ett eget projekt eller en egen bildserie som ni vill nå ut till fler läsare får ni gärna skicka bilderna till oss! Skriv några rader om bilderna eller ett helt inlägg återkommer vi om det finns möjlighet att publicera dem.

Artiklar

Under artiklar kommer vi bland annat att att skriva om fotografi,  hur man driver företag på ett bra och sunt sätt, hur man skapar effektiva processer från råbild till kopia. Gatufoto och om olika typer av ljus. Har en dröm att bli fotograf på heltid kommer det finnas information hur du ska gå tillväga för att ta första steget. Vi ser även fram mot att publicera gästbloggare.

Tester

De tester som kommer genomföras kommer inte vara tester på de senaste prylarna eller kamerorna (ett par nya prylar lär testas dock..). Vi kommer däremot att fokusera på utrustning som vi har arbetat med på jobb, det vill säga utrustning som fungerar (och inte fungerar) i tuffa miljöer. Vi kommer låta erfarna fotografer ge sin syn på vad man bör tänka på och vad man ska lägga pengar på när det gäller utrustning, kameror och ljus.

Events

Under hösten kommer det vara möjligt att medverka på workshops i Fotouniversitetets regi. Det som är bra med workshops är att det ges möjlighet att träffa andra som har samma intresse och att utvecklingen sker i grupp. Här ska alla inspireras av varandra och kunna dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper till andra.

 

Kärlek från Fotouniversitetet!

 

 

Dela! Alla mår bra av att dela med sig av sin kunskap.

Be first to comment