Korn är snyggt

Fotouniversitetet.se1-3

Varför Korn?

I analog fotografi pratar man om korn och det är detsamma som brus i den digitala världen. Varför korn är snyggt och när det är lägga att applicera korn på en annars brusfri bild kommer den här artikeln att handla om.

Fotouniversitetet.se1-2

Brusfria kameror

Idag är det inga större problem att fotografera med ISO 3200 och erhålla brusfria bilder. Kvalitén på de stora sensorerna och utvecklingen har gjort att kamerorna tar hand om lite ljus på ett fantastiskt sätt. Dessutom går det utan större problem att justera bilden i Lightroom eller Photoshop och på så sätt reducera bruset ytterligare.

TRI-X 400

När man fotograferade med film var standard ISO 400. Det fanns en film som hette Tri-X som var enormt populär. Kornens struktur var snygga och du kunde utan problem underexponera filmen till ISO 800 eller ISO 1600 för att sedan kompensera underexponeringen med att överframkalla filmen, dvs framkalla längre eller med högre värme. Effekten blev dock att kornen blev än mer påtagliga.

När T-max filmen kom, det var en svart vit film, på ISO 3200 var det magi och möjligheten att använda naturligt ljus på konserter och sportevenemang var stort. T-max filmerna hade ett plattare korn är Tri-X filmerna och hade därmed en snällare struktur  kornen.

Fotouniversitetet.se1-4

När är det kornläge?

Som amatör vill man oftast att bilden ska vara rätt exponerad, brusfri och skarp. Har bilden inte dessa egenskaper ses bilden som dålig och kasseras. I dessa lägen är det bättre att istället fråga vad innehållet i bilden vill säga, är bilden bra spelar det ingen roll om den är oskarp eller innehåller brus.

Dessutom kan man förstärka en känsla i en bild genom att göra bilden kornig och därmed addera en känsla. Titta på de här två bilderna:

Fotouniversitetet.se1 Fotouniversitetet.se1-3

 

I den första bilden skapar oskärpa och kornstrukturen en estetik, en råhet som passar bra för porträtt. Just den bilden är fotograferad för en porträttserie i NYC.

I den andra bilden som är fotograferad för ett modejobb är bilden oskarp men det finns även en fin kornstruktur i bilden. Att addera mer korn till den här typen av bilder skulle inte föra med sig ett mervärde. Och utan korn helt skulle bilden kännas plastig och tråkig.

Våga använda korn

Antingen ställer man upp sin kamera så att alla bilderna får brus och blir korniga vid fotograferingstillfället eller så adderas effekten efteråt. Oavsett hur man skapar kornet är det ett bra verktyg att använda sig av för att få sina bilder att stå ut från mängden.

 

 

Dela! Alla mår bra av att dela med sig av sin kunskap.

Be first to comment