Fotografera porträtt i solsken

Moln

Att diffusera hårt soljus

Ridskola

Solsegel

Porträttfotografering utomhus kan vara svårt, framförallt om solen lyser från en klarblå himmel och därmed skapar ett hårt och väldigt direkt ljus. Problemet kanske uppstår när ett bröllopsporträtt måste fotograferas på exakt en speciell plats och det finns ingen skugga att tillgå. Solen lyser klart och starkt från en klarblå himmel och att använda en reflexskärm för att lätta upp skuggorna kommer inte att bli bra.I dessa lägen finns bara ett alternativ och det är solsegel.

Rigg

 

För att diffusera ljuset och göra det mjukare kan ett solsegel användas. Ett solsegel består av en ram där ett tyg spänns upp i ramen. Inom film används solsegel väldigt ofta, mindre ofta inom stillbildsfotografering. Solsegel finns dels i olika tjocklekar såsom 1/4 steg, 1/2 steg och 1 helt steg. Dessutom finns olika typer av material som ger olika karaktärer på ljuset.

När man använde solsegel måste en tyngd placeras på varje stativ för att inte riggen ska blåsa ner. Sandpåsar som väger minst 5kg bör användas beroende på hur stort solsegel som spänns upp.

Medljus

I medljus där solen slår genom solseglet och på modellen skapas ett fint ljus som är mycket användbart.

Alva

Vill man ha hårdare skuggor väljs ett tunnare segel, och vill man uppnå ett mjukare ljus väljs ett segel med 1 steg eller mer.

Ett halvporträtt behövs ett segel på minst 1x1meter och ska ett brudpar fotograferas i helbild krävs minst 4×4 meter stort segel. Om du placerar solseglet närmare modellen får du givetvis en större yta där ljuset är diffuserat.

Modefotografering

För modeplåtningar är den här ljussättningen perfekt. Kombinationen av bra lagd make och ett mjukt men definierat ljus gör att ljussättningen blir väldigt bra. Nedanstående bild är från en modeplåtning för Femina Marstrand där jag använde samma solsegel som ljussättning.

Mode

 

Sammanfattning

Riggen är framförallt känslig för stark vind och ett stort segel tar vind direkt om det blåser. Se till att ha rejäla blypundare som behåller dina stativ på marken. Riggen tar lite tid att sätta upp och dessutom den ytan som är diffuserad ganska begränsad och inte mobil. Men om du tar dig tid att använda ett solsegel vid stark solsken kommer du inte att bli besviken för bilderna blir väldigt fina.

Dela! Alla mår bra av att dela med sig av sin kunskap.

Be first to comment