Den perfekta kameran finns inte

Fotouniversitetet.se1

Fotouniversitetet.se1-2

Systemkamera, iPhone eller skissblock?

Systemkamera eller iPhone? Kompaktkamera eller skissblock? Att hitta den optimala kameran är lika svårt som att tillverka guld. Alla kameror är olika och används olika. När jag fotograferar med storformatskamera blir bilderna annorlunda än med min iPhone. När jag fotograferar med en Hasselbladare blir porträtten annorlunda än med småbild. Sitter kameran på stativ blir bilderna inte som när kameran hålls i handen.

Inställningen, sinnesstämningen påverkar vilka typer av bilder som produceras. Att gå ut en tidig morgon för att fånga ljuset går fotograferingen långsamt och ett lugn i bilderna kommer fram. Med en iPhone drar man av bilder till höger och vänster ”bara för att”.

Egen fotograferingsstil

Visst är det bra om bilderna hänger ihop till en enhet. Att oavsett vilken kamera som används ska det lysa genom i bilden att det är samma fotograf som knäppt av. Men tills man kommer tid är det viktigare att ta bilder. Många, om och om igen. Att alltid ta med sig en kamera idag är lätt. Svårare är att alltid tänka i bilder, att ta det där extra steget och komponera och lägga lite extra tid på att iallafall försöka fotografera en bra bild.

Fotouniversitetet.se2

10 000 timmar

Det sägs att det behövs 10 000 timmar för att bli bra på en sak. Så det enda sättet är att nöta och nöta. Oavsett om du har en kompaktkamera eller en systemkamera, fotografera mera!

Dela! Alla mår bra av att dela med sig av sin kunskap.

Be first to comment