Bröllopsfotografering

Jessica Lund

Fotouniversitetet är väldigt glada att publicera den första gästbloggaren, fotograf Jessica Lund. Jessica delar här med sig av sina erfarenheter och tips inför, under och efter en bröllopsfotografering!

 

Inför en bröllopsfotografering

Det första jag gör och som är viktigt för mig som fotograf är att försöka träffa brudparet innan bokning. Paret ska komma tillsammans och prioritera detta mötet.

Vid ett tillfälle hade jag en blivande brud som kom till mötet utan brudgummen, men hade sin mamma med sig. Blivande brudgummen kunde inte slita sig från jobbet och då kom jag på mig själv att känna hur besviken jag blev. Man gifter sig inte med sin mamma utan med sitt livs kärlek och då tycker jag att det är viktigt att båda prioriterar valet av fotograf, bröllopsfotograferingen och bilderna.

Eftersom jag endast gör ett tiotal bröllop per år är jag väldigt mån och noga med att paret känns som ett av ”mina par” och det märker jag ganska snart under tiden jag ställer lite frågor till dem och studerar dem tillsammans.

Jessica Lund

Lyssna in kundens önskemål

Jag vill veta deras förväntningar och önskemål samt känna att jag har deras fulla förtroende och tillit som fotograf.

Vi behöver redan från början vara överens om att jag som bröllopsfotograf kommer ha en kreativ frihet, men självklart tillgodoser jag också brudparets önskemål om specifika bilder som är viktiga för dem. Dessa bilder kan vara gruppbilder, mingelbilder, detaljbilder, översiktsbilder, stämningsbilder, bilder till en berättelse osv.

Jessica Lund

 

För mig är det viktigt att ha roligt när jag fotograferar och att leverera det som kunden vill ha. Är vi överens om att vi är rätt för varandra skriver vi ett avtal om bröllopsfotograferingen och jag är bokad när bokningsavgiften är erlagt.

Sedan är det upp till brudparet hur mycket kontakt vi har fram till bröllopet. Jag blir oftast vän med mina par på Facebook och på så sätt kan vi smidigt följa varandra och få uppdateringar.

 

Reka platser

Inför bröllopet rekar jag alltid. Det är för att jag är en perfektionist men också att jag är en kontrollfreak, även om jag har blivit lugnare och mer tillitsfull på sistone. Men jag vill gärna veta vad jag har att skapa med.

Dagen innan ett bröllop är jag supertråkig och väldigt asocial.

 

Jessica Lund

Jessica Lund

Min förberedelse dagen innan

Jag går alltid igenom utrustningen, kontrollerar minneskort, laddar batterier och brukar ha en hemmakväll och se på en film tillsammans med min familj. Försöker undvika att tänka på bröllopet efter att jag gått igenom program, önskemål etc och jag försöker nollställa mig.

Bröllopsdagen

Den stora dagen kommer göra mig så fylld av intryck, känslor och energi att jag gärna vill vara tom från början och istället vara redo att insvepas av all lycka och kärlek och glädje.

Jag tittar aldrig, aldrig på bilder innan, utan vill uppleva varje bröllop unikt. Tittar jag på någon bild innan tror jag att jag omedvetet kommer påverkas av den nämligen.

Jag gillar att skapa från ett vitt papper.

Jessica Lund

På ett bröllop är man oftast bunden till att fotografera på en speciell plats; en kyrka, ett slott, en herrgård eller liknande. Paren har valt sitt ställe att fira en kärlekens dag på och det är ofta tacksamma miljöer att fotografera bröllop på. Så jag ”go with the flow” och fångar det jag ser och känner.

Har vi möjlighet åker vi någonstans i närheten för att vara lite ifred och ta porträtten. Jag har fotograferat bröllop på fantastiska platser som Lofoten, Färöarna, Fårö, Gotland, Skåne och Stockholm och jag älskar att byta platser och att hela tiden fotografera på och upptäcka nya ställen.

 

Jessica Lund

 

Jessica Lund

 

Utmaningen ligger i att hela tiden hitta och utforska nya platser och jag känner att jag dras mer och mer till att göra destination weddings. Under fotograferingen är jag väldigt närvarande och som jag redan skrivit försöker jag uppfatta och fånga det jag ser, känner och upplever tillsammans med de andra.

Beroende på uppdragets omfattning jobbar jag lite olika. Jag är ganska registrerande under dagen till skillnad från porträtten då jag är mer aktiv och engagerande och styr brudparen ganska mycket.

Jessica Lund

Efterarbetet

En timmes fotografering för mig innebär fyra timmars efterarbete i form av överföring och backup av filer, urvalet och bildbehandling. I mina paket ingår det alltid ett visst antal bilder som jag lägger ner omsorgsfullt och gediget jobb på i bildbehandlingen.

Övriga bilder processar jag per automatik i datorn och applicerar liknande redigering på en stor mängd bilder. Att sitta med några speciellt utvalda bilder är dock något jag verkligen älskar att göra och som är kreativt och enormt viktigt för mig.

Jessica Lund

Tips och trix!

  • Se till att du och paret klaffar och har samma vision!
  • Kontrollera utrustningen kvällen innan, extra kamera, batterier osv.
  • Ha med plåster och vatten.
  • Lyssna inåt och vad du vill fota, jämför dig inte med andra.

 

Jessica Lund jobbar som bröllopsfotograf i Stockholm och driver eget företag sedan 1999 och har fotograferat bröllop i 4 år. 

Fotograf Stockholm Jessica Lund

 

Dela! Alla mår bra av att dela med sig av sin kunskap.

Be first to comment